0
 
ya ampun lamanya saya tak update cik blog nih...macam la lama sangat kan...huhu...actually saya dah bersalin so tak ada la sangat masa nak update stori mori kan...sibuk dengan anak lagi...nih pon curi2 masa sikit anak tengah tido...actually saya nak cerita alkesah saya besalin...jom layannnnnn...
.....
....
...
..
.
11 sept 2012
11.30pm
tengah bekira2 nak tido la kekononnya...sebelum tido g cuci muka n gosok gigi dulu...pastu ada rasa lain macam...masa kencing tuh macam ada lendir sikit...masuk bilik semula...naik katil pastu rasa macam nak berak...masuk toilet semula...tapi tak berak pon...tiba2 keluar macam darah campo lendir...saya pon ape lagi teros la masok bilik then cakap kat hubby yang tengah syok layan game kat tab...'b jom g sepital ade darah keluar'...encek hubby dengan lagak tenang n cool terus cakap kat mak (mil) nak g sepital...mase tuh ade dah tande cam sakit perot...saya pon tukar la kain batik n bawak buku merah...masa tuh bedebar2 jugak tapi tenangkan hati...
 
mase ondaway tuh macam2 perasaan ade...time tuh encek hubby bawak kete secare behati2 tapi laju jugak la...1st experience...
 
sampai je kat labour room saya jalan masuk pastu terus panggil nurse bagitau ade darah n lendir keluar...pastu cam biase la nurse suruh bukak spender n masok bilik rawatan...masa tuh kena timbang berat n cek urine...masa tuh memang ade rase sakit perot dah tapi tetap tabahkan ati n tenangkan jiwa...pastu nurse cek bukaan baru 2cm...doktor cakap kalo 2cm admit dulu...so nurse tuh call wad besalin tuk booking katil la nak bawak naik wad dulu...
 
 
12sept 2012
so cek in kat wad besalin tuk malam nih...naseb baik beg baby n ibu semua standby dalam kete dah...tak bole tido gak sebab rase sakit 5mnit sekali...baring2 jela...baru nak lelap rase sakit lagi...mula2 encek hubby balik umah...bajet2 lambat lagi besalin...pastu tibe2 encek hubby tergerak hati nak tido kat dalam kete die pon patah balik ke hospital...
 
dalam kul 3 lebih pagi camtu saya rase sakit sangat2...bagitau nurse then dorang suruh masuk bilik rawatan then cek bukaan dah 4cm pastu dorang suruh kol hubby n bawak baju baby...time tuh dah rase tak keruan tapi tabahkan hati...walau camane pon tetap kena lalui gak...dorang terus bawak ke labour room...terus la baring atas katil n dorang cek jantung baby...masa tuh memang dah sakit sangat2....macam2 ayat dah saya baca nak bagi redha kan sakit n tenangkan hati...dah menjerit ya allah...mata sangat2 mengantuk tapi memang tak boleh nak lelap...sakit menyerang 2minit sekali...dorang on drip...
 
dalam kul6 pg camtu doktor datang tuk pecahkan air ketuban...bukaan masih 4cm...rasa sakit menyengat2 dah...memang betul2 betarung nyawe rasenye sakit sangat2...
kul7 lebih datang lagi doktor nak cek bukaan...doktor kata dah 5cm tapi...............tibe2 doktor tuh jerit 'jangan laaaa.......' dia toleh ke nurse then nurse tuh pakai glove n take over untuk rasa...pastu nurse tuh jerit 'red alert...kol OT....panggil semua doktor'...masa tuh saya tepinge2 la kenapa dorang nih cemas semacam je...
 
tak sampai 2minit ade 3orang doktor datang pastu semua nurse yang ada kat labour room tuh datang...dorang angkat kaki ke atas 2 2 belah pastu bantal baring tadi dorang sorong ke belakang badan pastu tangan nurse tadi still tahan kat bawah...pastu dorang macam tolak2...memang keadaan sangat cemas...pastu badan kaki sume dorang angkat...rasa sakit yang menyengat2 tadi tibe2 macam hilang then saya jadi blur...nurse tuh cakap 'adik...tali pusat kat bawah nih kite kena opret'...time tuh rasa macam gelap je n blur...dorang tolak katil tuh ke bilik OT sambil nurse tadi duk atas katil tahan tak bagi tali pusat baby turun dulu...masa tuh dalam fikiran ya allah kau selamatkan la anak dalam kandungan ku...memang dah tak menjerit sakit...saya cuba betahan...menangis pon tidak...memang betol2 macam orang yang takde perasaan...dugaan betimpa2...katil susah nak tolak tayar problem...pastu pintu nak hala ke lif tak boleh bukak...macam2 la...memang tak boleh lupa la situasi mase tuh...hanya tuhan yang tahu betapa kuatnya semangat saya nak lawan sakit...
 
sampai je ke bilik OT semua dah sedia menunggu...tiba2 datang sorang doktor mintak turunkan tandatangan untuk opret...pastu datang lagi sorang doktor dia kata pakar bius n dia akan bius seluruh...masa tuh saya hanya mampu mengangguk n sign je terus...dah memang tak boleh befikir...yang saya nak anak saya selamat je...lepas je masuk bilik OT tuh dorang buat ape memang saya tak sedar langsung...
 
saya cuma dengar ade orang panggil suruh saya sebut nama saya sendiri pastu die kate nak tolak saya ke wad...mate memang tak boleh bukak...macam khayal...
 
mase kat wad tuh saya dengar keadaan sekeliling tapi mate memang tak boleh bukak...petang baru betul2 sedar tapi tak boleh bangun lagi...tebaring jela...anak kat wad kanak2...under observation...
rupa2nya hubby tak tau pon saya kena opret...dah settle n baby dah keluar baru dorang dapat kol hubby...
 
alhamdullilah saya dikurniakan baby girl pada 120912 jam 8.18am berat 2.55kg n tinggi 48cm...rasa sedih sebab tak dapat langsung tengok baby...nak bangun pon tak larat lagi...hubby jela snap pic n tengok pic jela...sedih sangat rasa masa tengok pic baby...sian anak ibu kena duk kat wad kanak2...
 

ari ke3 baru ibu dapat pegang baby ibu...hubby tolak naik wheelchair ke wad kanak2...masa tuh nak mengalir air mate bila tengok anak yang kita kandungkan 9bln selamat lahir ke dunia walau dalam keadaan yang sangat cemas...syukur ya allah kau masih beri peluang untukku benafas dan menjadi ibu kepada bayi ku...sungguh besar kuasa mu ya allah....

nurse yang betungkus lumus ritu datang kat wad...die kata alhamdulillah semua dah selamat...sakit tangan die menahan tak bagi tali pusat tuh turun dulu...terima kasih kak...name nurse tuh kak ina..memang besar juga jasa k.ina tuh....

doktor pon ada cakap mase keluar tuh tali pusat tuh elok lagi...kalau tak opret pon takpe boleh besalin normal cuma dorang bejage2 jela takut pape jadi..

tak kesah la normal ke opret ke janji permata hati ibu n babah selamat lahir ke dunia....terima kasih ya allah kau kurniakan ku bayi yang sangat comel...syukur.........

ari ke3 petang baru baby discaj dari wad kanak2...tuhla 1st time ibu susukan permata hati ibu dengan susu ibu...terima kasih ya allah....

Post a Comment Blogger

 
Top