0
As salam
Selamat Sejahtera
 
Arini ibu nak share tentang susu ibu...walaupon ibu baru je 4 bulan 16 hari menyusukan anak ibu tapi ibu ade la sikit2 pengetahuan tentang susu ibu...ibu search kat google, bace blog2 tentang penyusuan susu ibu n ibu ade buku tentang penyusuan...mase ibu beli breast pump ritu ibu dapat free gift...buku tuh ade jual kat book shop...
 
mule2 tuh ibu risau jugak takut kalo2 anak ibu taknak menyusu susu ibu...tapi ibu set kat mind yang anak ibu akan menyusu susu ibu...mase ibu deliver adik hari ke3 air susu ibu dah menitik2 keluar...mase tuh adik kat Wad Kanak2 lagi so ibu pam la sebab banyak sangat...mase tuh ibu tak beli lagi Medela Freestyler tuh babah just beli manual pump brand Pureen...punye la seksa ibu nak pam...dengan keadaan perut yang sangat sakit lepas czer tapi ibu gagahkan jugak untuk pam...alhamdulillah petang hari ke 3 tuh adik dah bole duduk kat ibu...lagi sekali ibu risau sebab ibu tak reti nak susu kan adik...memang rezeki adik kebetulan mase adik nak susu tuh cousin babah datang tengok ibu n adik so dia la yang ajar ibu camne nak pegang adik nak menyusu...ibu bersyukur sangat sebab adik reti nak menyusu...kuase tuhan mengatasi segalenye...ibu rase happy sangat sebab selama nih ibu berdoa supaye adik dapat menyusu susu ibu...
 
ibu pon sangat gigih membaca pulak tentang pengendalian susu ibu,penyimpanan susu ibu & macam2 lagi la berkaitan susu ibu...ibu pon mula survey2 pump,chest freezer n segala peralatan utk penyusuan...so skang ibu ade Medela Freestyler,nursing poncho,chest freezer,warmer,sterilizer,cooler bag,storage bottle,storage plastic...perlaburan yang ibu rase bebaloi...ibu just keluarkan sekali je budget n dapat gune sampai dah tak bole gune...hihihhi..compare kalau ibu bagi adik susu formula...sebulan je beberape ratus ibu kena keluarkan untuk kos susu adik...dengan susu ibu bulan2 ibu tak keluar duit utk beli susu...ibu cume keluar duit untuk beli plastik storage EBM adik je...cume ibu spend money untuk beli supplement je...tuh pon sebab ibu nak tambahkan zat n nak sihatkan tubuh badan supaya ibu dapat hasilkan susu sehingga adik 2 tahun...tuh je harapan n impian ibu...ibu harap sangat semoga perjalanan penyusuan ibu berjalan dengan lancar....mudah2an...aminnnnn...
 
antara sebab2 kenapa ibu nak menyusukan anak ibu dengan susu ibu:-
*mengandungi kesemua nutrien yang diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan otak bayi.
*mudah dihadam.
*susu ibu mengandungi anti-bodi yg dapat melindungi dari jangkitan kuman & alahan.
*dapat mengeratkan kasih sayang antara ibu n anak ibu.
*dapat mengecutkan rahim.
*dapat menjarakkan kehamilan.
*dapat mengurangkan berat badan.
*dapat menjimatkan duit.
*dapat macam2 la lg...hihihi
 
syukur sangat sebab diberi kesempatan utk menyusukan anak ibu...ade setengah tuh yang tak diberi peluang menyusukan anak...terpakse la bagi anak minum susu formula...nak buat camne kan tuh semua kuase tuhan...kita hanya merancang utk beri yg terbaik buat anak kita...kalau tuhan tak izinkan kita kena redha...
 
nasihat sy kepada ibu2 yang sedang mengandung niat la untuk menyusukan anak kita in sha allah tuhan akan makbulkan...pengalaman sy sendiri...setiap hari sy berdoa supaya sy diberi peluang utk menyusukan anak sy semasa sy mengandung...alhamdulillah hari ke 3 susu sy dah banyak...sy tak mandi pun daun2 kayu untuk banyakkan susu...sy cuma minum air masak 2-3 liter sehari,makan kurma,minum susu Anmum masa dalam pantang tapi susu sy memang banyak...dapat simpan stok penuh 1 chest freezer 0.9 liter...rezeki anak sy...skang nih sy topup amalkan makan supplement je utk kesihatan...pastikan perut tak kosong...make sure setiap hari mesti makan nasi...
 
penyusuan susu ibu nih sebenarnye antare nak n taknak je...bak kata pepatah 'dimana ada kemahuan disitu ada jalan'...kalau kita memang dah set taknak menyusukan anak kita memang tak dapat la...kalau kita betul2 besungguh2 in sha allah tuhan pasti akan tolong...
 
wahai ibu2 diluar sana jom la kita sama2 menjayakan penyusuan susu ibu...hihihi
 
 


Post a Comment Blogger

 
Top