Tuesday, 18 February 2014

Sos Lada Hitam

Nak share resepi sos lada hitam versi melayu n versi campak2 je janji sedap..hoho..untuk makan pantang boleh la walaupon tak cukup bahan..belasah jela janji rupa sos tuh ada..

Bahan2:
Lada hitam
Bawang besar
Bawang putih
Marjerin
Tepung gandum
Susu tepung anak dara
Sos tiram
Kicap manis

Cara membuat:
Lada hitam tuh blend n goreng tanpa minyak..i suruh my sis blend je dia punya rajin siap goreng tanpa minyak..ok la jugak kan..

Bawang besar n bawang putih tuh just potong kecik2..kalau terlebih rajin cincang la..
Susu tepung anak dara tuh bukan brand tau..i guna susu tepung anak i..fresh milk takde so i belasah jela susu tepung dutch baby anak i bancuh dengan air panas..hihi..jadi jugak..

Mula2 letak marjerin dalam non stick pan pastu bila dah cair masukkan bawang besar n bawang putih..tumis jela bagi layu n masukkan tepung gandum sikit je nak bagi kuah pekat..
Masukkan susu tepung yg dah dibancuh tadi..kacau rata..pastu masukkan lada hitam, sos tiram, kicap manis...kacau lagi sampai la mendidih n masak..

Senang je kan..i dalam pantang pon sempat campak2 je sementara my baby tengah nyenyak tido tuh..

No comments:

Post a Comment