Wednesday, 19 March 2014

Bengkak Susu

As salam
Selamat sejahtera

Entry nih ibu nak bekongsi tentang bengkak susu..bagi ibu2 yg sedang menyusukan anak mesti sinonim dengan masalah bengkak susu nih..

Actually ia adalah normal & petanda yg baik kerana kite mempunyai bekalan susu yg banyak sehingga melebihi ruang payudara..bengkak susu nih terjadi biasenye disebabkan oleh ibu2 yg tidak mengosongkan payudara dengan tidak mengepam mengikut waktu & tidak memberikan susu kepada bayi..

Ibu sendiri dah mengalami bengkak mase kakak Raisha..time tuh tak tau sangat pon pasal bengkak susu nih..tau2 je breast sakit sangat bengkak..panas lak tuh kat breast..rupenye dah diserang bengkak susu...pernah dengar letak kobis pd breast yg bengkak tuh..sekali je kena..nak nangis rase..

Time Rania nih banyak kali sangat kena..stiap 2jam mesti kena pam..kalau masuk 3jam tak pam memang akan bengkak..bile bengkak kalau pam pon susu tak keluar..kena tunggu dah surut baru bole pam..tapi kalau direct feed bole..mule2 bengkak belah kiri..just tuam ngan air panas je teros ok..lepas dah ok bejangkit belah kanan pulak paling lama..dah tuam pon tak jalan..letak kobis pon takde kesan..last2 google tejumpe dorg cakap sapu minyak panas..teros cargas sapu..esoknye alhamdulillah dah ok..

Ibu pon ada menggoogle then jumpe PETUA ATASI BENGKAK SUSU kat pa&ma online..ape lagi copy n paste la untuk rujukan akan datang..

No comments:

Post a Comment