BAHAYA!!! OBESITI DIKALANGAN RAKYAT MALAYSIA

As salam
Salam sejahtera

Tahukah anda apa itu OBESITI?

Secara amnya, obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial, jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek.

Siapakah yang tergolong dalam golongan obesiti?
★Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya dua kali lebih berat berbanding ukuran ideal;
★Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya 45 kilogram melebihi berat badan sepatutnya;
Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 40 atau 35 (sila lihat di bawah untuk bagaimana mengira BMI);
★Mengalami beberapa penyakit seperti tekanan darah tinggi atau diabetes (kencing manis); dan
Gagal mengekalkan berat badan yang sihat dalam jangka panjang sekalipun mengikut diet yang disarankan oleh pakar-pakar pemakanan.

Apakah Indeks Jisim Badan (BMI - Body Mass Index)?
Indeks Jisim Badan (BMI) (bahasa Inggeris: Body Mass Index) merupakan formula untuk menilai berat badan serta berkait rapat dengan ketinggian seseorang itu. BMI merupakan pengukuran tidak langsung komposisi badan kerana ia amat berkaitan dengan lemak yang terdapat dalam berat badan serta ketinggian seseorang individu itu.

Indeks Jisim Badan
StatusBMI
Kurus◆ Kurang 20.6
Normal◆ 20.7 - 26.4
Gemuk ◆ 26.5 - 30.9
Obesiti◆ 31.0 - 45.2
Bahaya◆ Lebih 45.3

Jika anda ingin tahu berat badan serta ketinggian anda itu menepati ciri-ciri berat badan yang ideal atau tidak, anda boleh menggunakan pengiraan BMI seperti berikut:
Ukur berat badan anda dalam kilogram (kg) dan tinggi dalam meter (m):

BMI   =          berat(kg)
             ------------------------------
              tinggi(m) x tinggi(m)
Contoh:          50 kg
           ----------------------- = 20.81
             1.55m x 1.55m


Adakah anda seperti ini?



Dasyat kan. Malaysia nombor satu masalah obesiti. Nampak sangat rakyat malaysia sangat cintakan makanan.



Masalah obesiti dikalangan kanak2 juga semakin serius.

Bila baca info2 tentang obesiti nih memang serius i takut sangat. Bila obesiti memang sangat berisiko dihinggapi penyakit. Bukan penyakit biasa2 tau. Penyakit kelas atasan darah tinggi, kencing manis, jantung & macam2 lagi.

Lebih baik mencegah dari merawat. Betul tak? Pernah masa sekolah menengah berat badan cecah 60kg. Peha bergesel dah. Masa tuh risau sangat. Nak cari seluar susah sangat. Pastu terus nekad taknak jadi gemuk. Sampai sekarang alhamdulillah BMI tak pernah lagi tak normal.

Sekarang pun memang sangat menjaga kesihatan. Takut kena penyakit. Almaklumla my late mom memang ada history kencing manis & darah tinggi. Before mak meninggal pun doktor diagnose jantung bengkak. So bila ada history nih memang sangat berisiko. 

Alhamdulillah bila jumpa shaklee nih memang amik shaklee jela sebagai suplemen.




Sumber: wikipedia
Share this article:

No comments:

Post a Comment