Friday, 29 August 2014

Tips Kurus Selepas Bersalin

Kenaikkan berat badan selepas bersalin memang sangat merisaukan semua ibu2 kan. Masing2 nak kelihatan langsing selepas bersalin. Nak turunkan berat badan perlukan disiplin yang tinggi serta kecekalan hati. Mesti tekad untuk turunkan berat badan. Berikut Cie kongsikan Cara Turunkan Berat Badan selepas bersalinSemoga perkongsian ini dapat membantu ibu2 untuk turunkan berat badan





Kawal Pemakanan

Kalau nak kurus pengambilan makanan perlu dikawal. Kalau tak kawal memang susah la nak kurangkan berat badan selepas bersalin. Maksud kawal disini bukan bermakna tak boleh dimakan langsung tapi dalam kuantiti yang sedikit. Macam Cie tak kawal sangat. Makan je apa2 pun. Hihi. Cuma ce ambil lunch meal yang ringan je macam kuey teow sup, soto. Malam nak makan heavy meal sebab makan dengan anak. Tapi ambil la langkah pencegahan. Jangan main belasah je. Diet perlu seimbang supaya dapat nutrisi yang mencukupi.


Senaman

Ramai dikalangan wanita tak ada masa yang mencukupi untuk melakukan senaman. Jangan risau berjalan kaki pun dikira bersenam. Lakukan kerja rumah seperti mop lantai, menggosok baju, bercucuk tanam dan banyak lagi. Aktiviti begitu juga sedikit sebanyak membantu pembakaran kalori. Cie memang tak bersenam sebab takde masa serta memang tak minat bersenam. Cara lain Cie parking kereta jauh sikit dari office so biasa dalam 400-500 langkah sekali jalan. Kalau dah pergi balik beribu2 jugak la kan. Berlari atas treadmill pun boleh. Asalkan ada aktiviti pergerakkan yang membakar kalori.


Elakkan Makanan Ringan

Makanan ringan bukan je tak sihat malah lebih malang lagi akan menggemukkan jika diambil berlebihan. Lebih elok jika anda ingin mengunyah gantikan dengan pengambilan biskut wholemeal sebagai ganti kepada snek minum pagi atau petang.


Banyakkan Minum Air Masak

Air masak sangat penting untuk sistem perkumuhan kita. Lebih baik jika diambil 8 gelas sehari atau mengikut keperluan. 25kg berat badan sama dengan 1 liter air. Lebih banyak lebih elok supaya dapat menyahtoksinkan segala toksin dalam badan.


Elakkan Minuman Manis / Minuman Keras

Minuman yang manis mengandungi gula berlebihan perlu dielakkan. Minuman manis tuh bukan tak boleh minum langsung tapi kurangkan je atau kalau boleh elakkan terus.

Suplemen

Pengambilan suplemen juga dapat membantu kita untuk turunkan berat badan atau kekalkan berat badan yang ideal. Suplemen yang Cie pilih sudah semestinya SHAKLEE. Sangat membantu Cie kekalkan berat badan unggul.

Itulah antara cara untuk Cie turunkan berat badan dan untuk kekalkan berat badan. Bukan apa bila berat badan berlebihan nih boleh mendatangkan penyakit. Sangat merbahaya untuk kesihatan kita.

Cie mula amalkan pengambilan set kurus untuk kekalkan berat badan sejak anak yang pertama sehingga kini. Alhamdulillah berat badan tak naik tapi kekal dan turun je. Alhamdulillah. 1 lagi #shakleeeffect buat diriku. Semoga berterusan.

Berminat nak dapatkan produk shaklee untuk kuruskan berat badan atau kekalkan berat badan. Anda boleh:)

Hubungi saya:]

0129755310 (whatsapp/telegram/wechat/sms)

Facebook: Roziah Muhammad Nor

Instagram: @syafiyahvitashoppe

Emel: syafiyahvitashoppe@yahoo.com

3 comments:

  1. Akak klu buat workout tu, baring terus kot! Tak bgn2 hehehe

    ReplyDelete
  2. Tips nak berisikan badan ada tak? dah makan banyak berat tak naik..huhu

    ReplyDelete
  3. hahaha. pengsan terus buat workout tuh.

    kalau nak naikkan badan kena make sure makanan yang karbohidrat tuh ambil banyak.

    ReplyDelete