Mitos Masalah Susu Kurang - BLOG ROZIAH MUHAMMAD NOR

Thursday 13 February 2014

Mitos Masalah Susu Kurang

INFO PENYUSUAN

Mitos Masalah Susu Kurang

Oleh: HASNITA PaMa
Tarikh: February 13, 2014
“Kenapa tak bagi susu badan kat anak awak?”

“Oh sebab susu saya dah kurang. Baby tak puas dan asyik menangis je. Tu yang saya bagi susu botol,” jawab si ibu.

Itu jawapan klise dalam kalangan sesetengah wanita yang baru bergelar ibu. Kemungkinan dia langsung tidak mempunyai info tentang penyusuan susu ibu atau juga dia malas hendak bersusah payah menyusukan anaknya dengan susu ibu.

Sepatutnya sebaik disahkan mengandung, bakal ibu perlu mempersiapkan diri untuk menyusukan anak yang bakal dilahirkan. Ada segelintir ibu beranggapan hanya ibu bertuah sahaja mempunyai kuantiti susu yang cukup untuk menyusukan bayinya.

Dia beranggapan sedemikian kerana tiada susu yang mengalir keluar dari puting payu dara sedangkan bayi menangis tanpa henti kerana kelaparan. Lantaran tidak tahan mendengar tangisan bayi, ibu terus menyumbat susu formula ke dalam mulut bayi.

Ibu seharusnya tahu bahawa penyusuan susu ibu bukan proses semula jadi sebaliknya ia memerlukan ibu terus belajar dan mempraktikkan amalan yang boleh merangsang penghasilan susu ibu bagi memenuhi keperluan bayi yang baharu dilahirkan.

Ketahuilah bahawa penyusuan pada satu jam pertama selepas kelahiran adalah sangat penting. Tidak perlu khuatir jika susu tidak keluar memancut-mancut kerana yang penting  susu awal pekat dikenali sebagai kolostrum adalah susu penting yang berkhasiat untuk membina antibodi bayi.

Jangan risau bila orang lain cakap tiada susu kerana yang penting anda terus memberi bayi susu dengan kerap kerana ia membantu merangsang tubuh menghasilkan susu. Banyak atau tidak susu ibu banyak dipengaruhi oleh keperluan bayi.

Semakin kerap mengosongkan payu dara sama ada dengan menyusukan atau menepam, anda telah membantu untuk menghasilkan lebih banyak susu. Lagi bagus, terus menggalakkan bayi menyusu dengan lebih kerap. Ingatlah bahawa bekalan susu ibu akan berkurangan apabila bayi kurang disusukan. Bayi baru lahir perlu menyusu sekurang-kurangnya 10 hingga 12 kali dalam tempoh 24 jam. Tetapi ada juga bayi yang menyusu lebih daripada jumlah tersebut.

Tipnya mudah sahaja, semakin kerap bayi menyusu, semakin mudah payu dara kosong. Oleh itu semakin mudah payu dara kosong, maka semakin banyak susu ibu dapat dihasilkan hanya dengan mengaplikasikan pengosongan payu dara dengan kerap.

No comments:

Post a Comment