Monday, 19 December 2011

~stress~

sungguh lame saye tak updet blog saye...antare sebab2 nye saye malas...pastu plak encek brokben nih tetiap bulan period so tak bole nak online gune lappy sangat...pastu pulak saye banya kije so bile dah banyak kije saye pon malas la bile saye malas sume bende saye malas nak buat...hahaaha...*merepek*

sebenarnye lately saye rase stress...banyak sangat kije pon sala 1 jugak kenape saye stress...saye pon tatau nak cakap cemane...tapi saye tak penah rase stress sampai saye saket pale...tadi pon saye search la gejala2 stress nih via encek google...takde la semue ade pade saye tapi ade la jugak yang ade.....

Gejala Stress
20 Gejala Utama Stress yang tiba-tiba muncul dan tidak diketahui sebabnya:
  1. Jantung sering berdebar tanpa sebab diketaui
  2.  Berkeringat-dingi atau merasa menggigil
  3. Ke toilet lebih sering dari biasanya
  4. Mulut terasa kering
  5. Sakit/ nyeri di perut bagian atas
  6. Mudah lelah walaupun mengerjakan pekerjaan yang ringan
  7. Merasa sakit seluruh otot badan yang tidak biasa
  8. Sakit kepala tanpa sebab
  9. Mudah tersinggung,
  10. Kurang rasa humor
  11. Kurang selera terhadap makanan, kesenangan ataupun seks
  12. Makan terlalu banyak atau terlalu sedikit tanpa disadari
  13. Kurang  punya waktu  menjalankan hobi/ kebiasaan
  14. Merasa tidak mampu mengatasi permasalahan apapun
  15. Kurang tertarik berkomunikasi dengan orang lain, selalu menghindar
  16. Kurang percaya  terhadap penampilan diri
  17. Merasa segala sesuatu tidak berguna
  18. Selalu merasa kehilangan dan sedih
  19. Pelupa
  20. Sulit tidur, tidur tidak nyaman dan mudah terbangun, bangun merasa tidak segar 

yang kaler merah tuh tande2 yang ade pade saye...maknenye betol saye sedang di lande stress...

adoihai cemane nak elak dari stress nih ek...bukan bagos untuk diri sendiri pon....dah la kene serang saket tekak dah seminggu tak baik2...dequadin dah telan....strepsils pon dah telan....ubat kumur pon dah kumur...try kumur air garam suam pon dah...makan ais krim pon sudah tapi tak baik2 jugak....last2 biar jela...sekurang2nye bile penyakit datang segale dose2 kecil kite tehapus...mudah2an camtuh la kan...

No comments:

Post a Comment