Sunday, 26 June 2022

Texas Chicken Jerantut

 PENGALAMAN MAKAN DI TEXAS CHICKEN JERANTUT


Texas chicken jerantut

Ni merupakan kali pertama Cie makan Texas Chicken. Walaupun lama dah ada Texas Chicken di Jerantut. Selalunya lalu je tak pernah singgah. Sebab taktau juga ada menu apa kan.

Kebetulan ke Jerantut nak cari kasut Cie dan kasut sekolah anak. Tanya anak-anak nak makan apa jawapannya nak makan MCD. Ibu macam dah bosan nak makan MCD. Husband cakap jomla try Texas Chicken pulak.

Cie pun google MENU TEXAS CHICKEN nak tengok apa yang menarik. Tengok dah menarik so kami decide nak try. Kalau sedap boleh repeat, kalau tak sedap cukup la sekali kan.

Masuk je ke dalam Texas Chicken Jerantut yang terletak di Petron Temin Jerantut kami terus ke kaunter dan seperti biasa la cashier akan greet dan tanya nak makan ke bungkus. Teringat pulak kenangan masa jadi Assistant Restaurant Manager KFC dulu.

Kebetulan masa kami membuat pesanan tu takde orang lain so dapat la tanya macam-macam kat cashier yang sabar je menjawab. Maklum la kali pertama nak order dan makan mesti la nak kena tau takut salah order.


Texas chicken jerantut
Banyak sangat pilihan menu yang disediakan


Texas chicken jerantut
Bestnya kat sini air boleh refill kecuali air milo


Texas chicken jerantut
Ni menu yang kami order


Texas chicken jerantut
Order serba sedikit nak merasa


Texas chicken jerantut
Total bil yang kami order

Kami ambik combo ayam 5 ketul ada sekali Honey Butter Biscuit, Mashed Potato, Fries. Ada 2 pilihan boleh pilih antara yang disediakan ada Coleslaw juga. Tapi sebab dah habis katanya so mereka hanya bagi Mashed Potato dan Fries. Kedua-duanya bersize large.

Honey Butter Biscuit tu memang tersangat sedap. Cicah pulak dengan Mashed Potato. Memang sedap sangat. Mashed Potato pun Cie boleh kata lagi sedap dari KFC.

Chicken kami pilih yang original. Cashier cakap ayam spicy lebih pedas dari KFC. Kami pun decide ambil yang original sebab anak-anak nak makan dan terlupa pulak nak tanya boleh campur ke tak. So ambil la kami yang original. Tak sesuai la untuk orang dewasa sebab tawar dan tak rasa sangat. Sesuai untuk anak-anak jela. So next time kena ambil juga yang spicy.

Kami ambil juga set burger dan wrap.  Set burger tu kami ambil Ranch Burger with Tortilla Chips ada sekali air dan Crisper. Crisper tu potato fries juga tapi berbentuk macam wedges. Sedap jugak. 

Set wrap pulak kami ambil Texas Wrap Combo Original. Ada sekali fries dan air. Ni pun sedap juga. 

Air tu kami ambil 2 je dalam set burger dan wrap sebab boleh refill kan. Kami ambil lemonade dan fanta purple tu. Lemonade tu sangat sedap. Kakak kata macam rasa Performance Drink Lemon Lime. Anak Shaklee sangat kan. Hihihi. Untuk refill boleh pilih je nak air apa. Kalau nak lemonade tu kena minta kat cashier, air lain ada je tepi kaunter. Sebelum balik minta refill lagi air lemonade boleh bawak balik.

Ayam kami tak habis pun 3 ketul. Besar sangat ayamnya. Tak habis makan kami minta kotak untuk bungkus bawa balik.

Overall Cie boleh kata yang Texas Chicken ni lagi sedap dari KFC walaupun Cie bekas manager KFC. Hihihi. Harapnya lepas ni Texas Chicken ni ada la di Kuala Lipis.

Si sulong ibu ni jadi anak dara dah


Yang ni bongsu dah. Hihihi


Manja ibu ni. Mula-mula kakak duduk sebelah ibu, dia suruh kakak bangun nak tukar tempat


Continue Reading

Roti Sarang Burung Kuala Lipis

 ROTI SARANG BURUNG | KUALA LIPIS

Roti Sarang Burung Kuala Lipis

Cie pun tak tahu kat Lipis ada kedai Roti Sarang Burung. Kebetulan semalam husband ajak try makan kat kedai yang kami belum pernah makan. Sekali tengok wahhh menarik ni ada Roti Sarang Burung. Apa tunggu lagi terus jela order kan.

Roti Sarang Burung ni ada telur 2 biji. Telur goyang ditengah-tengah roti canai tu. Itu sebab agaknya dia dipanggil Roti Sarang Burung. Nampak bentuk sarang burung. Yela kot. Hihihi.

Kedai ni terletak di Kuarters JKR Kuala Lipis. Tapak kedai tu asalnya bersebelahan dengan rumah staf JKR tapi mereka dah berpindah ke tempat lain. Kalau banjir rumah mereka hanya nampak bumbung jela. Rumah tu pun dah rosak. Kedai tu pun kalau banjir akan terjejas jugak.

Selain dari menu Roti Sarang Burung, kedai tu ada juga menyediakan menu lain. So boleh pilih la ikut selera. Roti canai pelbagai jenis, nasi lemak, rendang, mee goreng, bihun goreng dan menu lain juga.

Roti Sarang Burung Kuala Lipis
Nasi lemak ni kakak yang order


Roti Sarang Burung Kuala Lipis
Ni adik order


Roti Sarang Burung Kuala Lipis
Ibu dan babah order ni satu sorang


Roti Sarang Burung Kuala Lipis
Sekeping dia boleh habiskan


Roti Sarang Burung Kuala Lipis
Wajib la ni order teh o ais


Roti Sarang Burung Kuala Lipis
Kakak order milo ais


Ni jela menu yang kami try. InsyaAllah akan repeat lagi makan sini lepas ni. Cie memang jenis makan roti canai mesti nak ada telur mata goyang. So Roti Sarang Burung ni memang menepati selera Cie. Tak payah dah nak order telur mata asing.


Elderberry tea shaklee
Makan kat kedai bawak bekal ai sendiri


Makan kat kedai order air suam je lepas tu bancuh air sendiri. Bawak bekal Elderberry Tea je bancuh. Kebetulan ada Elderberry Tea je dalam beg. Terlupa nak bawak Cinch Tea. Elderberry ni dah takde sekarang ni. Shaklee dah stop. Cinch Tea jela masih ada.

Bagus minum air ni kalori rendah 7kcal je. Boleh tingkatkan metabolisme kita.

Continue Reading

Saturday, 25 June 2022

Ais Krim Nescafe Gold Cappuccino

 AIS KRIM NESCAFE GOLD | CAPPUCCINO

Ais Krim Nescafe Gold Cappuccino

Ramai orang dah makan Ais Krim Nescafe Gold Cappuccino kan? Semua ada pendapat masing-masing sebab selera berbeza kan. Ada orang kata rasanya boleh la. Ada pulak yang kata manis. Ada juga yang kata boleh la.

Bagi Cie rasanya sedap. Takdela manis sangat pun. Sesuai la dengan rasa cappuccino tu. Coffee coating tu pun lembut je. Ada rasa macam gula-gula kopiko jugak. Anak-anak Cie pun suka makan.

Harganya RM4.50 so sekali sekala boleh la kan. Hihihi.

Yang menarik packaging nya bukan plastik ye. Jenis kertas so boleh la kitar semula. Lebih selamat untuk alam sekitar.

Ais Krim Nescafe Gold Cappuccino


Kalorinya agak tinggi jugak so kalau korang diet jangan la makan. Hihi. 219kcal untuk sebatang ais krim. Kalau time cheat day tu boleh la.

Ais Krim Nescafe Gold Cappuccino


Ais Krim Nescafe Gold Cappuccino


Ais Krim Nescafe Gold Cappuccino


Ais Krim Nescafe Gold Cappuccino

Selepas ni boleh repeat lagi beli Ais Krim Nescafe Gold Cappuccino ni. Walaupun harga kayangan. Hahaha.  Cuma tak boleh selalu la kan. Sekali sekala tu boleh la.

Continue Reading

Pengedar Shaklee Kuala Lipis 01118939518

  PENGEDAR SHAKLEE KUALA LIPIS | PAHANG


Pengedar Shaklee Kuala Lipis


Saya adalah Pengedar Shaklee Kuala Lipis yang aktif sejak dari Jun 2022 dengan nombor ID keahlian 1822146. Saya juga menjalankan khidmat COD (Cash On Delivery) ke seluruh kawasan Kuala Lipis dan kawasan berdekatan. Khidmat postage juga saya lakukan Seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Jika anda tercari-cari Pengedar Shaklee yang aktif anda boleh terus menghubungi saya melalui whatsapp 01118939518 (klik sahaja nombor ini dan akan terus direct ke whatsapp saya tanpa perlu anda simpan nombor) atau boleh ke akaun Facebook saya Nur Hasyamirrah atau boleh follow Instagram saya syamirrah

Saya mempunyai stok yang sedia ada (ready stockbagi memudahkan semua pelanggan untuk membeli produk Shaklee melalui saya. Anda hanya perlu whatsapp saya dan maklumkan stok apa yang anda nak order. InsyaAllah ada stok tersedia.

Untuk makluman anda juga Shaklee mempunyai pelbagai jenis produk kesihatan dan juga penjagaan rumah. Antaranya ialah:

  • Nutrisi ibu hamil, ibu berpantang, ibu menyusu
  • Nutrisi untuk kanak-kanak
  • Nutrisi untuk kesihatan
  • Nutrisi untuk naikkan berat badan
  • Suplemen untuk detoks dan turunkan berat badan
  • Suplemen untuk kecantikan kulit dan skincare
  • Penjagaan rumah
  • Dan banyak lagi

Yang tidak tersenarai pun ada. Anda cuma perlu maklumkan kepada saya tentang masalah yang anda hadapi dan saya akan cadangkan produk Shaklee yang bersesuaian dengan masalah anda.

Anda juga boleh sertai team saya untuk jadi Pengedar Shaklee atau sertai keahlian Shaklee untuk makan sendiri pun tiada masalah jika anda inginkan penjimatan berganda.

JIKA ANDA BERMINAT UNTUK MEMBUAT PESANAN PRODUK SHAKLEE ATAU MENYERTAI KEAHLIAN SHAKLEE BOLEH KLIK LINK DIBAWAH











Continue Reading

Monday, 20 June 2022

Sambal Petai Tempoyak

 SAMBAL PETAI TEMPOYAK

Sambal Petai Tempoyak

Lama dah sebenarnya tak beli petai ni sebab harga kemain kayangan terkejut la kalau tanya tu. Takdela jumpa RM5 seikat tu. RM10 ke atas standard orang jual. 

Ahad hari tu ada nampak ramai orang jual. Memang dah agak seikat RM10. Belek punya belek tengok ada yang ok 6 keping. Jadi segan kalau tak beli sebab pakcik tu dah standby plastik. Hahaha.

So beli jela RM10 dapat 6 keping. Isinya pun ok. Cuma ada 1 biji je yang ada ulat. Lain semua ok. Rezeki pakcik tu dan rezeki kami dapat makan petai kayangan. Hihihi

Cie pun potong buang kulit simpan isi je dalam peti. Lama la jugak nak habiskan tu sebab Cie dan anak kedua je makan petai. Anak pertama makan tapi kurang. Babahnya memang tak makan petai.

Semalam masak la menu lunch Sambal Petai Tempoyak. Sedap sangat sambal petai ibu habis licin.

Sambal Petai Tempoyak

Bahan-bahan Sambal Petai Tempoyak

Segenggam ikan bilis
Petai ikut suka nak letak banyak mana
1 biji bawang besar
Cili padi ikut tahap kepedasan yang diingini
1 sudu tempoyak
Sedikit minyak

Cara Membuat Sambal Petai Tempoyak

  1. Tumbuk ikan bilis, bawang besar, cili padi.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
  3. Gorengkan bahan tumbuk hingga garing.
  4. Masukkan petai dan tempoyak. Kacau hingga sebati.
  5. Siap
Tak perlu letak garam sebab ikan bilis dan tempoyak dah masin. Kena darah tinggi nanti terlebih garam.

Sambal petai tempoyak ni makan dengan nasi panas je fuhhh silap-silap boleh bertambah nasi.


Orang Pahang memang tak lari dari menu tempoyak. Ada patin tempoyak, pucuk paku pun gaul tempoyak. Pucuk paku tu namanya kincuk. Gaul tempoyak, cili padi dengan pucuk paku. Macam kerabu la tak perlu masak.
Continue Reading

Sunday, 19 June 2022

Iron Steam Philips Rosak

 IRON PHILIPS | TUKAR HOSE

Iron steam philips rosak

Bulan April hari tu iron steam Philips Cie ni rosak. Masa on je iron tu akan trip 1 rumah. Macam pelik jugak la dah kenapa kan. Masa tu belum tau punca. Bila on je akan trip.

Ada 1 hari tu tergerak hati nak membelek hose. Rupanya dah tersengih keluar dah wayar-wayar dalam tu. Tu la punca kenapa jadi trip. Allahuakhbar memang Allah nak jaga betul la. Kalau la guna jugak for sure boleh terbakar terus atau boleh terkena renjatan elektrik. Alhamdulillah Allah sayang.

Iron steam philips rosak



Cie pun tanya kat kawan agen Amway. Dia kata boleh bawak pi Philips Centre untuk tukar hose tu. Kalau google ada centre di Temerloh dan Kuantan. Masa raya hari tu try la pi tengok kat Temerloh tu rupanya dah tutup. Masa husband ada kerja di Kuantan terus la tanya kat centre dan katanya tukar hose tu kos RM160. Kalau masih ada warranty maybe free la kot. Cie beli dah lama rasanya tahun 2017. Memang dah habis la warranty.

14 Jun hari tu husband bawak iron tu untuk hantar ke centre dan terus repair siap terus. Rupanya bukan hose cord tu je yang kena tukar, ada part lain pun kena tukar jugak. Centre tu kata jantung. Part dalam tank tu. Kalau tak tukar jantung tu iron takde steam. Akan jadi biasa je.

So bertambah la kosnya bukan lagi RM160. Total cost repair RM450. Kebetulan bonus Shaklee masuk. Maka pejam mata jela keluar duit untuk bayar kos repair. Asalkan elok boleh pakai tak kesah la kena keluar duit tu.

Iron steam philips rosak
Ni la kos kena tukar tu


Nasib baik ada extra income boleh la guna waktu kecemasan. Tengah bulan pulak tu kan. Biasanya duit memang dah tinggal ngam-ngam je sementara nak tunggu gaji masuk hujung bulan. Alhamdulillah rezeki.

Iron steam philips rosak
Alhamdulillah dah boleh guna


Nak guna iron yang mahal kena bertabah la nak kena keluar duit untuk kos pembaikan. Memang begitu la kan. Cie suka guna iron ni sebab selamat tak terbakar kalau letak atas kain lama-lama. So takdela habis rosak kain jadi hangus kan. Nak iron pun mudah je kedutan cepat hilang.

Hari ni baru guna iron tu lepas repair. Alhamdulillah dah ok. 

Iron steam philips rosak
Centre Philips Kuantan

Bagus centre ni boleh terus repair dan siap hari yang sama.



Continue Reading

Saturday, 18 June 2022

Promosi Set Kurus Shaklee

 PROMOSI SHAKLEE | SET KURUS


Promosi Set Kurus Shaklee


Buka website Shaklee tiba-tiba muncul PROMOSI SHAKLEE yang baru iaitu Promosi Set Kurus yang bermula pada 17 Jun hingga 30 Jun. Memang best sangat banyak dapat hadiah PERCUMA dari Shaklee.

Promosi baru Shaklee ni khas untuk anda yang nak kurus dan turunkan berat badan.

Promosi Set Kurus Shaklee



FULL SET KURUS lengkap dalam 1 set
  1. Cinch Shake Chocolate
  2. Omega Guard
  3. Lecithin
  4. Herb-Lax

Dengan PEMBELIAN 1 SET anda layak dapat PERCUMA:
  • Life Shake Elderberry (bernilai RM206.25)
  • ESP 2 sachets
  • Penghantaran (jimat RM10)
  • Keahlian (jimat RM35)
  • Shaklee Shaker Green 500ml (jimat RM15)
  • Body Composition Health Check di branch Shaklee bernilai RM200
  • Purple Love Paper Bag

Apa ni Shaklee JIMAT BANYAK SANGAT ni?

RM353 je guys korang dapat macam-macam

Shaklee buat PROMO NEW YOU ni untuk support rakyat Malaysia jaga kesihatan badan, dan untuk dapat berat badan yang normal.

Jom kita sama-sama kurus dan sihat tanpa perlu berlapar.

JIKA ANDA BERMINAT UNTUK MEMBUAT PESANAN PRODUK SHAKLEE ATAU MENYERTAI KEAHLIAN SHAKLEE BOLEH KLIK LINK DIBAWAH













Continue Reading

Phytocol-ST Shaklee | Formula Baru

PHYTOCOL-ST SHAKLEE NEW FORMULA

Phytocol-ST Shaklee | Formula Baru

APA ITU STEROL TUMBUHAN?

Fitosterol atau sterol tumbuhan adalah sejenis phytochemical yang boleh didapati dalam tumbuhan seperti sayur-sayuran, buah-buahan, gandum, bijirin penuh, kekacang, biji bunga matahari dan kebanyakkan minyak sayuran.

Pengambilan sterol tumbuhan sebanyak 2000mg sehari adalah digalakkan untuk mengurangkan LDL kolesterol sebanyak 8-10%.

Pengambilan sterol tumbuhan setiap hari 1600-2000mg/sehari mampu mengurangkan penyerapan kolesterol dari usus sebanyak 30%. Fitosterol diserap ke dalam aliran darah dan menghalang kolesterol daripada diserap.

BERAPA BANYAK YANG PERLU KITA MAKAN UNTUK MENDAPATKAN 2000MG STEROL TUMBUHAN SETIAP HARI?

  • 6.5 cawan kacang soya
  • 59 biji buah oren
  • 47.5 biji timun

TAHUKAH ANDA?

Anda tidak boleh mengambil lebih daripada 300mg kolesterol dalam diet anda setiap hari.

APA YANG BERLAKU JIKA TERLALU BANYAK KOLESTEROL DIAMBIL?

Apabila terlalu banyak kolesterol dalam aliran darah akan membuatkan kolesterol melekat di dinding arteri dan akan tersumbat.

Di Malaysia, wanita (45%) mempunyai jumlah kolesterol yang lebih tinggi berbanding lelaki (32%). Kebanyakkan orang tidak sedar mereka mempunyai tahap kolesterol yang semakin tinggi.

TIPS UNTUK MENGEKALKAN TAHAP KOLESTEROL YANG SIHAT

  • Kurangkan makan lemak tepu
  • Kurangkan makanan yang mengandungi lemak trans
  • Berhenti merokok
  • Minum alkohol secara sederhana
  • Sertakan fitosterol dalam diet harian
  • Makan makanan yang kaya dengan Asid Lemak Omega-3
  • Lebihkan serat dalam diet
  • Kurangkan berat badan dan lakukan aktiviti fizikal

MANFAAT STEROL TUMBUHAN

1. Mengekalkan Kesihatan Jantung

Fitosterol terkenal dengan keupayaan menurunkan kolesterol. Kajian menunjukkan bahawa sterol tumbuhan boleh membantu mengurangkan tahap LDL-C sebanyak 17%. Oleh itu, ia membantu mengurangkan penyakit jantung.


2. Mengekalkan Kesihatan Prostat

Kajian telah menunjukkan bahawa lelaki yang mengambil fitosterol dapat meningkatkan aliran air kencing mereka dan mengurangkan jumlah air kencing yang tersisa di pundi kencing.


3. Menyokong Kesihatan Otak

Fitosterol telah terbukti dapat melalui halangan darah-otak (blood-brain-barrier), yang terkumpul pada otak dan mengurangkan penghasilan plak yang berkaitan dengan sel otak.

Fitosterol didapati kurang amyloidogenik daripada kolesterol.


4. Membantu Dalam Proses Pengurangan Berat

Kajian mendapati bahawa fitosterol bermanfaat untuk penurunan berat badan - pengurangan tisu lemak.

Ujian klinikal menyokong kesan anti-obesiti fitosterol. Mengurangkan tisu adipose di bahagian perut. Suplemen fitosterol membantu mengurangkan berat badan.


KEISTIMEWAAN PHYTOCOL-ST

  • Daripada campuran sterol. Memberikan 2,000mg sterol tumbuhan setiap hari
  • Tanpa perisa tiruan, pemanis, pewarna atau pengawet
  • Mempunyai sijil HALAL daripada Islamic Services of America (ISA) yang diiktiraf oleh JAKIM
  • Bebas gluten


Phytocol-ST Shaklee | Formula Baru


Harga Ahli: RM166.00
Harga Pasaran: RM207.50

Berminat nak dapatkan Phytocol-ST Shaklee?
Boleh klik sini: PHYTOCOL-ST

JIKA ANDA BERMINAT UNTUK MEMBUAT PESANAN PRODUK SHAKLEE ATAU MENYERTAI KEAHLIAN SHAKLEE BOLEH KLIK LINK DIBAWAH








Continue Reading

Friday, 17 June 2022

Cara Merawat HFMD

RAWATAN PENYAKIT TANGAN KAKI DAN MULUT

Cara Merawat HFMD

Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) merupakan penyakit kanak-kanak bawah umur 10 tahun yang mengalami lepuhan berisi air di tangan, kaki dan mulut. Tekak dan tonsil juga akan membentuk ulser kecil. Biasanya akan sembuh dalam masa 5 hingga 7 hari.

Sehingga 11 Jun 2022, Negeri Selangor menyumbang jumlah kes tertimggi berbanding negeri-negeri lain. Diikuti WP Kuala Lumpur dan Putrajaya, Perak, Johor dan Kelantan. 


TANDA DAN GEJALA HFMD

  • Demam
  • Sakit tekak
  • Sakit kepala
  • Hilang selera makan 
  • Ulser di dalam mulut, tekak dan lidah
  • Ruam

CARA MENCEGAH HFMD

  • Mandi 2 kali sehari
  • Jangan kongsi tuala, pinggan, sudu, garfu, cawan dan alat mainan
  • Tutup mulut ketika batuk dan bersin
  • Amalkan mencuci tangan dengan sabun dan air bersih
  • Elakkan mencium pesakit HFMD


CARA MERAWAT HFMD

1. AIS KRIM / MAKANAN SEJUK / MINUMAN SEJUK

Aiskrim vanila, agar-agar sejuk, puding sejuk, minuman sejuk dapat memberi kelegaan kepada anak yang mengalami ulser di dalam mulut. Ibu boleh membuat ais krim homemade dengan campuran buah-buahan segar.

2. HERBAL BLEND SHAKLEE

Krim Herbal Blend Shaklee boleh disapu pada ruam di luaran sahaja. Sapu nipis-nipis. Formula menthol yang menyejukkan diperkaya dengan ekstrak semulajadi termasuk rosemary, kamomil, minyak jagung dan salvia membantu untuk melegakan kulit.

3. AIR KELAPA MUDA

Air kelapa muda boleh diberikan kepada anak untuk melegakan demam. Elakkan menambah gula. Ia mengandungi antioksidan yang melawan virus sekaligus dapat membantu untuk turunkan suhu demam.

4. VITAMIN C

Selain air kelapa, boleh juga beri minum air jus buah-buahan lain seperti oren yang kaya dengan khasiat Vitamin C. Jus buah tanpa gula. Lebih baik sejukkan jus sebelum diminum. 

Kalau nak mudah boleh juga berikan Chewable Vitamin C yang boleh anak-anak kunyah. Untuk melegakan ulser dan membantu mengurangkan demam.


TITIK BERATKAN PENJAGAAN KESIHATAN

Selain rawatan penyakit Tangan, Kaki dan Mulut di atas, faktor kebersihan perlu dijaga sepanjang masa. Perlu kerap mencuci tangan dengan sabun dan air bersih. Sanitize tangan sebelum memegang pesakit.

Kuarantin anak yang terkena HFMD untuk elak berjangkit.

Jika anak sangat tidak bermaya, suhu badan agak tinggi dan keadaan agak membimbangkan, pastikan anda bawa segera berjumpa doktor untuk dapatkan rawatan.
Continue Reading

Thursday, 16 June 2022

Sambal Goreng 3 Bahan

 SAMBAL GORENG SIMPLE

Sambal Goreng 3 Bahan

Hari ni memang masak simple je. Rasa teringin nak makan sambal goreng. Kebetulan Cie masak sup ayam. Sambal goreng 3 bahan je simple sangat mudah disediakan.

BAHAN-BAHAN SAMBAL GORENG

Ikan bilis segenggam
Bawang besar 1 biji
Cili padi ikut la kalau rasa nak pedas letak la banyak
Minyak masak

CARA MEMBUAT SAMBAL GORENG

  1. Tumbuk semua bahan. Agak-agak jela tak perlu hancur sangat.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Sikit je untuk nak goreng sambal.
  3. Masukkan semua bahan tumbuk tadi dan gorengkan hingga garing.
Dah siap simple je. Gula ke garam ke tak payah letak la. Ikan bilis tu dah masin. Makan dengan nasi panas-panas memang sedap. Tak payah lauk lain dah.
Continue Reading

Wednesday, 15 June 2022

Shaklee Menang Award Trusted Brand Readers Digest

 TRUSTED BRAND AWARD READERS DIGEST

Shaklee Menang Award Trusted Brand Readers Digest

TAHNIAH SHAKLEE MALAYSIA 

Kejayaan Shaklee menjadi kebanggaan Cie sebagai salah seorang dari Pengedar Shaklee Malaysia. Shaklee telah menjadi PEMENANG TRUSTED BRAND AWARDS 2021 DAN 2022. Memang tersangat hebat dan bukan calang-calang brand yang boleh dapat award ni.

Shaklee Menang Award Trusted Brand Readers Digest



Produk Shaklee sangat dikenali oleh ramai orang. Masa awal-awal Cie join dulu tak ramai lagi kenal Shaklee. Lama kelamaan semakin ramai yang aware tentang kesihatan diri dan memilih produk yang diyakini.

Produk Shaklee wujud dah lebih 100 tahun ye. Multivitamin Shaklee iaiu Vita-Lea dah ada lebih 100 tahun dengan pelbagai formula diperbaharui. Hebat kan kita pun belum lahir lagi tapi Shaklee dah ada kat dunia. Shaklee bukan ada di Malaysia sahaja malahan ada juga di beberapa negara lain.

Shaklee menguji setiap bahan baharu untuk mengesan lebih 350 bahan cemar berbahaya. Menjalankan 100,000 ujian kualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan tertinggi sebolehnya.

Shaklee juga telah melaburkan lebih $250 juta dalam ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan.

Tahun 2021 Shaklee menjadi suplemen kesihatan yang muncul di fikiran pembaca Reader's Digest. Survey yang dijalankan bertulis yang mana anda perlu menulis sendiri nama brand yang muncul di fikiran anda dalam masa yang sangat pantas.

Tak boleh nak fikir dah, nak garu kepala fikir jawapan, nak baling dadu. Takde ye. Apa yang terlintas itulah jawapannya. Selepas itu kena rate pulak bedasarkan kategori yang anda rasa kenapa pilih brand tersebut.

TRUSTED BRAND AWARD adalah satu anugerah berprestij yang dijalankan oleh pihak ketiga. Bukan Shaklee yang buat survey dan bukan dibayar untuk terima award ini.

Shaklee sendiri taktau Shaklee menjadi antara yang terpilih ketika survey dijalankan dan taktau tentang survey yang dibuat. Tiba-tiba Reader's Digest kata Shaklee menang. 2 tahun berturut pulak tu kan.

Pembaca Reader's Digest ni bukan orang biasa-biasa ye. Mostly golongan yang highly educated dan profesional seperti Doktor, Lawyers, CEO's, Engineers, ahli korporat dan tentunya golongan yang fluent in english.

Cie sendiri pun tak baca Reader's Digest ni. Hahahah. Dulu masa sekolah pernah la teacher cakap baca buku english kalau nak fluent understand reading and writing tapi tu la pemalas kan. Hihihi

Nampak kan yang golongan profesional ni pun mengakui yang Shaklee is the best and trusted brand.

Alhamdulillah bangga menjadi salah seorang dari pengguna Shaklee. Tak sangka Cie makan Shaklee yang diiktiraf sebagai trusted brand.

Walaupun ada yang kata tak elok makan Shaklee, tak boleh makan Shaklee nanti sakit buah pinggang. Tak boleh makan Shaklee nanti boleh dapat penyakit. Macam-macam lagi la sebab pukul rata semua suplemen tu sama.

Kena la jadi pengguna yang bijak. Kalau makan produk timbang kilo memang la ada side effect tapi kalau korang makn trusted brand, ada kajian klinikal, ada penyelidikan dan macam-macam ujian yang dijalankan sebelum sesuatu produk tu dikeluarkan InsyaAllah ianya selamat.

So far alhamdulillah Cie dah makan Shaklee sejak 2012. Kesihatan bertambah baik, banyak kesan baik yang Cie dapat dari Shaklee. Selain tu boleh jugak buat side income dengan Shaklee.

Nasihat Cie kepada anda yang was-was dengan Shaklee, jangan dengar cakap orang. Kaji dan study sediri tentang Shaklee. Kat website Shaklee banyak info yang korang boleh baca. 

trusted brand readers digest award
14 Jun 2022 Shaklee menerima TRUSTED BRAND AWARD




Continue Reading