0
petang tadi hubby kite datang...housemate kite tak ade kat umah so hubby kite datang la...kite pon plan la nak masak untuk hubby kite...yelah bile duduk bejauhan nih time2 camni jela dapat masak untuk hubby...kite tanye hubby kite nak masak ape...ade lauk udang jeh...sayur pulak ade kobis jeh...hubby kate masak jeh pape...pastu hubby kite request macam biase la kerepek kentang goreng kicap yang kite selalu buat tuh...hubby kite suke sangat kentang tuh...naseb baik la ade stok kentang so tak payah la keluar beli kentang...

hubby pon sampai dah pukul 6 lebeh....kite tengah masak...kite masak simpel jeh tuk hubby kite...hubby kite tak cerewet sangat cume hubby tak makan petai n ulam2an...hubby kite tak pernah komplen pon kalo kite masak...tak tau lah sedap ke tak....
jum tengok ape menu kite masak tuk hubby kite punye dinner...
.
.
.
.
.
.
.

 nih la kerepek kentang goreng kicap yang kite cakap tuh...ade sape2 nak cube tak???kalo ade kite bagi resepi...try la buat...cdappppp...
bahan2: kentang, bawang besar, ikan bilis, cili padi, sos tiram, kicap kipas udang(kalo kicap lain tak bes sangat)...
cara2 nak buat plak: kupas kulit kentang gune peeler...gune pisau pon boleh tapi kite suggest gune peeler senang...so sagat pon bole gune peeler tuh teros...kalo gune pisau tuk potong nanti ade yang tebal n ade yang nipis...mase goreng nanti tak masak sekate...pas dah settel potong tuh bole la goreng cam kite wat kerepek pisang tuh...goreng hingga kekuning2an...mase goreng tuh bole la potong bawang, cili padi...pastu gune sikit jeh minyak untuk goreng ikan bilis hingge garing...pastu angkat...tumis plak bawang besar n cili padi bile dah masak masokkan sos tiram n kicap manis...jangan banyak sangat nanti jadi lembab pastu kentang akan jadi lemau...agak2 jeh sukatannye...pastu teros masokkan kentang n ikan bilis, gaulkan teros angkat...bole d hidangkan...makan macam tuh jeh pon bole jugak...


menu ke2 plak kite masak udang...tapi kite tak tau name ape sebab kite main buat jeh....jum tengok resepi kite...
udang nih kite perap dengan serbuk kari, garam, kicap, sos tiram, lada sulah, bawang putih n bawang besar yang ditumbuk hancur...gaulkan jeh kesemua bahan nih kemudian perap...dah agak2 boleh goreng tuh sile la panaskan minyak penoh pastu goreng hingga masak atau garing...sedia tuk di makan...simpel kan...so pandai2 la korang letak name...selalu kite buat ayam tapi sebab kite ade stok udang jeh so kite tuka la kepade udang...tapi rase tetap same cume beza rase udang n ayam jeh...selamat mencobe...


menu ke 3 plak kite masak kobis tumis air campor carrot...2 menu tadi kering so sayur kite buat yang bekuah la...yang nih mesti semua orang reti buat...so kite tak kasi la resepi...kite kasi gamba jeh....

 
sekian sahaja 3jenis menu tuk dinner dengan encek hubby...hubby kite betambah makan...maknenye kite masak sedap la kot...ngeeeeee~



Post a Comment Blogger

 
Top