Friday, 15 February 2013

anak ibu dah 5 bulan

As Salam
Selamat Sejahtera...
 
Alhamdulillah anak dara ibu dah masuk 5 bulan 12hb baru nih...sekejap jeh mase berlalu kan...rase macam baru je lahirkan anak ibu...
 
Macam biase la check up 5 bulan kat Klinik Desa...ibu amik cuti sesaje je...padahal penat ritu balik dari KL kan...huhuhu...takut gak anak ibu demam...alhamdulillah lepas kena inject tak demam pon...nangis pon tak...kuatnye anak ibu...siap tengok aunty nurse masok ubat kat jarum lagi...ibu pulak yang tak tengok...hahaha...
 
Berat dah 6.1 kg...setiap bulan naik walaupon tak banyak...tinggi pon dah naik 63cm...tapi ibu tengok cam ketot je sayang...hihi...tak kesah tinggi ke ketot ke yg penting anak ibu sihat sejahtera aman sentosa kan...
 
Masuk 5 bulan nih adik dah rajin meniarap...pastu dah boleh pusing balik baring...kalo tak dulu lepas meniarap mesti nangis mintak tolong angkat...tapi skang ade mase camtuh jugak...ade sekali baru nih adik merengek nak menyusu tengah malam bile tejage tengok2 adik tengah meniarap...amboi mentang2 dah terer...pastu mase ibu bangun nak siap2 g kije ibu sedar2 je tengok kepala adik dah menghale ke ibu...bukan main buas dia tido ek...tuhla perkembangan adik...
 
Adik dah pandai jugak nak ikut orang...pantang nampak orang mesti nak ikut...orang yg dia kenal jela...kalo tak kenal nangis...paling pantang kalo janji nak jalan...confirm tido kejap jeh...kecik2 lagi dah pandai ikut orang...rini ikut mak g bentong amik abgyad...singgah jap tadi kat opis ibu buat tatau je...betuah punye anak...
 
Lagi sebulan je adik nak masuk 6 bulan...baru bole bagi makan...skang nih adik menyusu ibu jeh...tapi tak direct feed kes nipples luke ritu...bile dah baik nih nak bagi taknak pulak...dia macam geli2...aduhai risau jugak kalo2 production susu merudum sebab anak tak direct feed...setakat nih susu masih cukup la untuk adik...sebab tuh ibu tak berenti makan supplemen...air mesti lebih 2 liter sehari...makan makanan yang berkhasiat...ibu nak pastikan susu ibu cukup utk adik sampai 2 tahun...tuh impian n harapan ibu...setiap kali ibu bedoa mesti ibu tak lupe nak mohon supaya perjalanan penyusuan ibu yg masih jauh nih berjalan ngan lancar...mohon dipermudahkan segalanya...aminnnnn...
 
 
bukan main suke duk dalam stroller...tak duk diam...


No comments:

Post a Comment