0

Bahan2:
★1 buku roti gardenia yg panjang (ikut suka u ols nak guna roti jenama apa)
★Cheesedale
★Sardin ayam brand (suka hati u ols nak guna sardin cap apa sekalipon)
★Telur ayam
★Bawang putih tumbuk
★Bawang besar mayang
★Carrot (boleh jugak kalau taknak letak)
★Limau Nipis (amik jus je jangan letak ngan kulit2 pulak)..asam keping pon boleh kalau taknak guna jus limau nipis..
★Serai (utk sesaja je..taknak letak pon takde masalah pon)

Cara Buat:
Senang je nak buat ikut resepi i je..ada jugak yg guna bahan lain..terpulang pd selera masing2..masuk perut kenyang jugak..

Roti tuh mula2 sekali kena gelek kot istilah nye..kasi dia leper gitu..pakai roller utk gelek tepung buat biskut tuh..tapi sebab i malas nak geledah kabinet tuh maka i just guna mug je pon boleh janji jadi leper..tujuannya utk elak roti serap minyak..nanti berminyak pulak kan..tak bagos utk kesihatan..

Utk inti pulak goreng sardin cam biase korg masak sardin tuh..resepi i nih tak gune cili padi nanti pedas gegirl i tak bole makan pulak..letak minyak sikit dalam kuali pastu tumis bawang putih, bawang besar, carrot, serai..dah naik bau masukkan je sardin tuh letak air sikit..masak sampai kering sikit..sebelum tuh perasakan lah letak gula ke garam ke..ajinomoto tak payah letak tak baik utk kesihatan u ols..pastu sejukkan..

Inti dah sejuk bole la gulungkan roti tadi..amik roti pastu sapu telur keliling roti tujuannye nak lekatkan macam gam la fungsinye..takkan nak letak gam kan tak bole makan..letak inti tadi sikit je tak payah banyak2 pastu letak la cheese..cheese pon sikit je cukup nanti meleleh2 pulak kan..tapi tepulang la kalau nak letak banyak pon takde masalah pstu gulung jela..buat sampai habis..

Utk goreng pulak letak minyak banyak dalam kuali..pukul telur pastu celop la roti yg dah digulung td..pastu goreng sampi kekuningan..takyah lame2 jap je cepat masak..nanti hangus pulak kalau lame2..dah settle..selamat mencuba..

Bahan2 yg i guna..picture sumbangan encek google..ritu tak snap picture pon..


Nih la rupe sardin gulung i..makan panas2 best sebab cheese tuh cair lagi..

Post a Comment Blogger

 
Top