Sarapan Lempeng Sambal Hitam - BLOG ROZIAH MUHAMMAD NOR

Saturday 1 June 2024

Sarapan Lempeng Sambal Hitam

Sekarang ni kan memang terajin pulak masak sarapan hari cuti. Disebabkan oleh taktau nak makan kat mana dah. Boleh kata semua kedai dah makan. Tu yang dah rasa jemu. Masak sendiri jela bukan susah pun menu yang simple je macam pagi ni sarapan lempeng sambal hitam.

Sarapan Lempeng Sambal Hitam

Malam tadi la tiba-tiba rasa teringin pulak makan lempeng cicah sambal hitam. Kat Lipis ni ada 1 kedai jual lempeng tapinya kedai tu biasanya hari cuti selalu tutup. Maybe dia buka hari kerja je kot. Kalau hari kerja Cie cuti pergi kedai dia memang buka la. Makan lempeng dengan sambal tumis ikan bilis.

Kebetulan ada sambal hitam tu yang buat sarapan lempeng. Sedap betul dapat makan 2 keping. Hahaha. Lembut je lempeng cicah pulak dengan sambal hitam yang pedas-pedas sikit tu nikmat betul dapat makan.

Sarapan Lempeng Sambal Hitam


Sarapan Lempeng Sambal Hitam


Sarapan Lempeng Sambal Hitam

Selain dari cicah dengan sambal hitam, lempeng ni sedap juga cicah sardin, gula, susu, kari, masak lemak dan macam-macam la boleh cicah. Semuanya sedap. Ada juga yang buat lempeng kelapa, lempeng pisang. Zaman-zaman dulu lempeng ni la makanan asasi. Senang dan cepat disediakan.

Lepas dah kenyang sarapan bersiap-siap nak ke Perpustakaan Awam nak mengisi masa lapang dari duk rumah takde buat apa. Si kakak Raisha nak buat homework kat situ. Ibu pulak nak mengadap blog jela nampaknya bawak laptop. 

No comments:

Post a Comment