Sunday, 30 August 2015

3 Cara Elak Mengantuk Ketika Memandu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Mengantuk ketika memandu memang boleh mengundang bahaya. Terlelap sesaat je pun boleh mengakibatkan kemalangan. Mintak dijauhkan dari perkara tidak diingini. Selagi boleh dielakkan kita akan cuba elakkan mengantuk ketika memandu. Macam Cie setiap hari waktu bekerja Isnin hingga Jumaat akan memandu dari rumah ke tempat kerja lebih kurang 30 minit. Bukan highway tapi jalan kampung je. Kereta, lori kecil, lori besar, motor dan segala jenis kenderaan ada. Memang tak boleh elak dari mengantuk.




minum cinch tea elak mengantuk

3 Cara Elak Mengantuk Ketika Memandu 

Berzikir

Cie selalu amalkan zikir ketika memandu berseorangan. Dengan cara nih mengantuk dapat dielakkan. Ada sesetengah orang lebih selesa on radio atau cd player kemudian nyanyi kuat-kuat. Tak dapat faedah langsung tau. Lebih baik berzikir. At least dapat pahala, hati lebih tenang, mengantuk dapat dielakkan.

Rehat Secukupnya

Bab rehat nih memang tak pernah cukup. Maklum la anak ada dua orang. Husband pulak duduk jauh. So anak-anak semua Cie uruskan. Seharian penat kat pejabat then balik kerja uruskan anak-anak, uruskan rumah. Malam-malam memang tak cukup tidur. Adik menyusu lagi so kena bangun buat susu kadang-kadang tiga empat kali menyusu. Seawal 5.45 pagi dah bangun. Memang tak dapat rehat. Cara lain Cie ambil suplemen untuk tenaga. At least walau tak cukup rehat tapi masih bertenaga. Penting tau ambil suplemen nih. 

Minum Cinch Tea

Yang nih part paling berkesan yang Cie amalkan. Selalu masa lunch atau dalam pukul 3 petang Cie akan bancuh Cinch Energy Tea Mix. Memang akan rasa tak mengantuk langsung. Malahan lebih bertenaga. Kalau nak stayback malam pun boleh minum nih memang segar la mata.

Tiga cara nih memang berkesan untuk elak mengantuk ketika memandu. Cie memang amalkan setiap hari. Alhamdulillah memang berkesan. Kita hanya berusaha untuk mengelak dari mengantuk selebihnya kuasa yang maha esa. Mudah-mudahan tiada perkara tidak diingini berlaku kepada kita. Pandu dengan berhemah. Kita mampu mengubahnya.


Jika berminat nak mencuba sendiri PRODUK SHAKLEE boleh hubungi saya:

Pengedar Shaklee Kuala Lipis dan Seluruh Malaysia
Roziah Muhammad Nor
Double SR Enterprise ( CT 0028861-M )
ID: 890962
Facebook Page: Syafiyah Vita Shoppe
Instagram: SYAFIYAHVITASHOPPE
Emel: syafiyahvitashoppe@yahoo.com
0129755310 (whatsapp/wechat/sms)

Daftar Keahlian Sila Isi: BORANG KEAHLIAN SHAKLEE

1 comment:

  1. memang bahaya kalau terelap kn...singgah bw sini...

    ReplyDelete