Wednesday, 16 November 2011

LEMPENG CICAH TUMIS AYAM TEMPOYAK

menarik tajok entry kite arini kan...huhu...mesti orang duk pelik makanan apekah yang kite nak makan nih....actually tumis ayam tempoyak nih masakan orang pahang...biase nye org lebeh familiar dengan gulai patin tempoyak...tapi sebenanye pape pon bole buat masak tempoyak asalkan halal untuk di makan...
gulai nih tadi housemate masak untuk lunch so ade lebeh tibai jela untuk buat dinner plak...nasi memang tak makan dah sebab tadi tengahari dah lunch makan nasi...kalo kat kampong tibai jeh...janji makan jah...nih pon sebenanye tade rase lapa...tapi d sebab kan oleh bebaru nih timbang berat da semaken turun maka dengan tida seda diri nye nak belasah jeh semue makanan....kalo agak2 nak naik nanti mule la gelabah control makan...kihkihkih...tape asalkan encek hubby sayang cukop la...jum tengok rupe gulai tempoyak buatan housemate ku....
.
.
.
.
.
.

makan dengan nasi memang bes jugak nih...tengahari tadi lunch ayam gulai, kentang goreng kicap yang kite salu buat tuh tapi version housemate la...kurang menjadi...kene belaja lagi dari kite care2 nak buat tuh....huhu...pastu plak die buat telo dadar...makan cket jeh nasi tadi...pastu buat kije dalam opis sambil melantak tempeyek...balik kije jeh tade rase lapa pon...tapi saje jeh memalam kite buat lempeng....
.
.
.
.
.
.

nih la lempeng buatan kite..nih kite snap pic mase baru siap buat 1...skang kite da abes buat 3 keping lempeng...habes ke kite makan banyak tuh?????
.
.
.
.
opkos la tak habes...kite bukan burok lantak okeh...paling2 pon kang kite makan sekeping dua jeh kot...pastu lagi sekeping kite tinggal tuk housemate....tak pon kite makan sekeping pastu kite bagi housemate makan 2 keping...ataupon kite makan jeh ke semue keping2 lempeng tuh...akebatnye nanti kite bole jadi sesak napas makan telalu banyak...wuahahaaha....housemate kite kije petang so die balik dalam pukul 9 kalo die tak OT...selalunye memang lambat die balik...kadang2 kite dah tido baru die balik....tetibe cite pasal housemate pulak nih....huhu...malas la dah cite nak g makan lempeng plak....jommmmmmmmmmmmmm

LEMPENG
BAHAN2:
Tepung gandum
garam
air

CARA MEMBUAT:
Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas. kacau sebati. sediakan non stick pan. kalau tak ada guna kuali biasa pon ok. panaskan sedikit marjerin/minyak masak kemudian letakkan 1 senduk kemudian leperkan. bila sebelah dah masak terbalikkan pulak. bila 2 2 dah masak ok ready untuk dimakan cicah dengan tumis ayam tempoyak.




No comments:

Post a Comment