Thursday, 21 February 2013

Umbilical Cord Prolapse

As Salam
Selamat Sejahtera

Aduhai mengantoknye la pepetang begini...mase lunch tadi dah belasah sepolisterin mee bandung kan mane tak mengantok...bes jugak mee bandung tadi...tak pernah pon beli kat kedai tuh tapi tak mengecewakan la...murah lak tuh rm4 tapi meriah ade udang,ayam,telur,carrot,sawi,kobis,macam2 lagi la...untung kan...tapi i bukan nak stori pasal mee bandung tuh tau tapi nak cite pasal UMIBILICAL CORD PROLAPSE...omputih kan tajuk entry i petang nih...bagi yg dalam dunia perubatan mesti sangat familiar tapi bagi orang yg dalam bidang makanan mane la dia nak tau macam i...jom kite kupas2 pasal bende alah nih...sumber dr Cleveland Clinic .

Cord Prolapse nih diagnos mase besalin kan c kenit ibu ritu...anak dah nak masok 6 bulan baru ibu sibuk nak tau bende ape cord prolapse nih kan...tuhla ritu taknak tanye kat doktor...takpe la encek google bole membantu...bole jugak menambahkan ilmu perubatan walaupon tak becite2 langsung nak jadi doktor...huhuhu
Ci'e dah melayukan nih mudah nak paham..kalo omputih bace 14x pon tak paham kot...hehee...

Umbilical Cord nih name melayu nye tali pusat...tali pusat nih fleksibel, struktur seperti tiub....semasa kite mengandung ia akan hubungkan janin dengan ibu...ia juga adalah nadi bayi kepada ibu..mengangkut nutrien kepada bayi & juga membawa bahan buangan bayi...terdiri daripada 3 pembuluh darah (2 arteri & 1 vena)...

Umbilical Cord Prolapse pulak maksodnye prolaps tali pusat...ia merupakan 1 komplikasi yang berlaku sebelum atau semasa hendak melahirkan bayi...tali pusat turun melalui serviks terbuka ke dalam faraj hadapan bayi...saraf kemudiannya bole menjadi terperangkap terhadap badan bayi semasa bersalin...pusat saraf prolaps berlaku dalam kira-kira satu dalam setiap 300 kelahiran...baru ku tau rupenye tak banyak kes camnih berlaku...hanye orang2 tertentu jela nih...insan terpilih u ols...huhuhu...kat bawah nih gambaran camne cord prolapse nih...sumber encek google dot com...


Ape yg menyebabkan prolaps tali pusat nih?menurut sumber nih sebab yg paling biasa prolaps tali pusat nih ialah membran pecah pramatang yg mengandungi cecair amnion...sebab2 lain pulak bayi lahir pramatang,kelahiran kembar,cecair amnion yg berlebihan,bayi songsang,satu tali pusat yg lebih panjang dr biasa...tapi rasenye semua tande2 nih takde pulak...c kenit ibu tak lahir premature...cukup je bulan ngam2 39weeks...nak kate songsang tak jugak...kembar lagi la tak..ape yg ye nye ek??ntahla tatau sebab ape...yg penting dah selamat...bile kenang2 balik tesangat la ngeri...rase cam serik dah nak mengandung...huhu...

Adakah bahaya?ye memang sangat bahaya kalau tidak bertindak dengan segera...boleh mengundang kematian...allahhu akbar...syukur sangat dipanjangkan umurku & anakku...boleh mendatangkan bahaya besar kpd janin...semasa proses melahirkan, janin boleh memberi tekanan pd saraf, ini menyebabkan kehilangan oksigen kpd janin & boleh menyebabkan kematian...

Camne pulak prolaps tali pusat nih dikesan ek???doktor boleh mendiagnosis tali pusat tergelincir dlm beberapa cara...semasa proses melahirkan, doktor akan menggunakan monitor jantung janin untuk mengukur kadar denyutan jantung bayi...jika tali pusat tergelincir, bayi mungkin mempunyai bradycardia (kadar jantung kurang daripada 120 denyutan seminit)...doktor juga bole menjalankan pemeriksaan pelvis & mungkin melihat saraf tergelincir atau merasa menggunakan jari...memang prosedur nih berlaku mase deliver ritu..mase nurse cek kadar denyutan jantung baby ritu dorang kate tak berapa cantik bacaan tuh...kite pon tatau ape ke bende cantik ke tak kan...janji bedenyut dah la...mase doktor cek bukaan 5cm tuh baru doktor cakap tali pusat kat bawah...emergency czer teros la...benasib baik jugak sebab ade operation room teros operate je...ritu ade cite dah pengalaman kat permata hati ibu n babah

Jika dilengahkan proses pembedahan boleh menyebabkan pelbagai risiko bahaya...kerosakkan otak atau kematian bayi...ya allah syukur sangat sebab dijauhkan dari perkara tak diingini...Team Hospital Kuala Lipis memang sangat cekap...betindak dgn cepat n cekap...alhamdulillah semuanye selamat....
nih la anak comel ibu...cayangggg dia...

No comments:

Post a Comment