0

Hai u ols...lama tak share resepi kat sini kan...takde masa nak masak memasak nih..pagi nih tetiba rajin nak masak..my gegirl dah bangun kul6 pagi u ols..tetiap ari camtuh..mata pon dah tak rabak...dah tebiase..kadang2 kul5..

Pagi ni encek babah nak g bekempen lagi..sementare babah belom g kije sempat la ibu masak..simple je sempat la kan..macaroni cream cheese..jom ibu nak share resepi..

Bahan2
1/2 peket macaroni (ibu guna brand kimball..masa ibu beli barang tuh brand tuh je ada macaroni tiub so belasah jela)
Isi ayam - potong dadu kecik2
2-3 biji Mushroom button - dipotong nipis
1/2 botol freshmilk yg 450ml ibu pakai brand dutch lady
2 slices cheese chesdale - slice kecil2
1/2 biji bawang besar - cincang
2 biji bawang putih - cincang
3 sudu teh tepung gandum - untuk buat rouxe pekatkan kuah
Minyak masak untuk tumis n rebus macaroni

Cara Membuat
1. Rebus macaroni hingga empuk. Campur sedikit minyak untuk elakkan melekat.
2. Setelah masak angkat & toskan air.
3. Masukkan minyak dalam pan. Sikit je tau dalam 1 sudu, kemudian tumis bawang besar & bawang putih sehingga naik bau.
4. Masukkan mushroom button. Kacau hingga layu kemudian masukkan isi ayam. Biarkan hingga masak.
5. Masukkan tepung gandum kemudian masukkan fresh milk tadi. Biarkan hingga kuah pekat.
6. Akhir sekali masukkan macaroni. Kacau seketika & masukkan cheese. Kacau sebentar kemudian angkat. Sedia untuk dimakan.

Senang kan resepi ibu...campak2 je jadi kan..tapi encek babah tak makan western style nih..tak minat katenye..tapi kontra dengan ibu..ibu sangat suke western..huhu..korang boleh cube ye..actually ibu sangat2 suke mac cheese Kenny Roger's tuh tapi apekan daya tak jumpe cheese apa yg dorang gune..resepi ibu nih macam yg Secret Recipe..maybe dorang gune mozarella cheese..yg ibu nih sama macam spageti cream yg kat Pak Boh Lipis..ok la kan janji ibu pandai buat..ritu google macam2 bahan yg dorang gune..ibu buat ikut citarasa ibu..janji sedap..huhu..

Post a Comment Blogger

 
Top